Förstå torra ögon

Orsaker till torra ögon

Torra ögon-syndromet kan orsakas av ett antal faktorer; bland annat miljöfaktorer, vissa typer av mediciner och andra sjukdomar. Två av de vanligaste orsakerna till torra ögon är åldrande och hormonella förändringar, och kvinnor som kommer in i klimakteriet är faktiskt den största gruppen av de som lider av torra ögon. Eftersom torra ögon kan förväxlas med allergier och andra ögontillstånd, är det bäst att få en korrekt diagnos. Om du tror att du kanske har torra ögon, ska du tala med din läkare om SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar.


Torra ögon beskriver faktiskt ett antal olika sjukdomar och tillstånd som ger upphov till torra fläckar på grund av otillräckligt med fukt på ögats yta. Detta kan göra diagnostiseringen av orsaken i ett specifikt fall av torra ögon lite svår.

Dessutom kan torra ögon lätt misstas för andra tillstånd, t.ex. ögoninfektioner och allergier. För att korrekt diagnostisera ditt problem och ta fram en korrekt behandlingsplan, är det bäst att du kontaktar din ögonläkare.

Följande är några vanliga orsaker till torra ögon:

 • Åldrande
 • Hormonella förändringar, t.ex. klimakteriet
 • Miljöfaktorer
 • Autoimmuna sjukdomar, t.ex. Sjögrens syndrom
 • Vissa typer av medicinering
 • Användning av kontaktlinser
 • LASIK och annan refraktiv kirurgi
 • Minskad blinkning
 • Andra hälsotillstånd

Ofta kan flera olika orsaker tillsammans bidra till torra ögon.

Oavsett orsaken minskar SYSTANE® smörjande ögondroppar enligt kliniska prov både tecken (vilka en ögonläkare kan mäta) och symptom (det som du känner och upplever) på torra ögon och ger omedelbart och långvarigt fukt samt skydd.

Åldrande

När du blir äldre förändras din kropp och även innehållet i din tårvätska. Ofta börjar dina ögon producera tårvätska med mindre naturlig olja i. Oljan (eller fetterna) i din tårvätska gör att den inte avdunstar för snabbt. Mindre fetter kan orsaka en obalans i tårvätskan, vilket leder till torra ögon.

Hormonella förändringar, t.ex. klimakteriet

Hormoner hjälper till att stimulera produktionen av tårvätska. Därför kan ändrade hormonnivåer minska den naturliga produktionen av tårvätska. Det är känt att både graviditet och menstruation påverkar produktionen av tårvätska, och det är särskilt sant när kvinnan kommer in i klimakteriet, vilket kan hjälpa till att förklara varför äldre kvinnor oftare har en tendens att utveckla torra ögon.

Miljöfaktorer

En avsaknad av fukt och höjda temperaturer kan orsaka att din tårvätska avdunstar snabbare än du kan ersätta den. Såsom en följd av detta kan både varma och torra klimat samt luftkonditionering inomhus bidra till torra ögon.

Sol, vind, damm, rök och hög höjd kan alla även påverka torrheten.

Autoimmuna sjukdomar, t.ex. Sjögrens syndrom

Det finns mer än 80 typer av autoimmuna sjukdomar, inklusive underaktiv eller överaktiv sköldkörtel, reumatoid artrit, lupus, multipel skleros (MS) och Sjögrens syndrom. Många av dessa tillstånd kan påverka de celler och körtlar som behövs för produktionen av tårvätska. Särskilt Sjögrens syndrom orsakar inflammation i den tårvätskeproducerande tårkörteln i ögat, vilket minskar utflödet av vatten för tårfilmen.

Läkemedel

Ett antal läkemedel tros vara orsak till torra ögon, bland annat:

 • Antidepressiva medel
 • Receptfria antihistaminer
 • Näsavsvällande medel
 • Lugnande medel
 • Orala preventivmedel
 • Betablockerare
 • Urindrivande medel

Om du tror att du lider av torra ögon, glöm inte att tala om för din ögonläkare vilka läkemedel du använder.

Kontaktlinsanvändning

Kontaktlinser, som flyter på tårfilmen som täcker hornhinnan, absorberar en hel del av tårvätskan i dina ögon. Detta kan bidra till torra ögon, särskilt i kombination med andra faktorer såsom åldrande och en torr miljö. Ny data visar även att SYSTANE® ULTRA går bra att använda tillsammans med kontaktlinser.

Om du använder kontaktlinser och tror att du lider av torra ögon ska du tala med din ögonläkare. Framsteg inom linsmaterial som kan "andas" och komforthöjande kontaktlinslösningar kan hjälpa dig att förbättra symptomen.

SYSTANE® smörjande ögondroppar kan även användas för att smörja dina ögon innan du sätter in kontaktlinserna och efter att du tagit ut dem. Se bara till att du alltid tar ut kontaktlinserna innan du använder SYSTANE®.

LASIK och annan refraktiv kirurgi

Vissa personer som genomgått LASIK eller annan refraktiv kirurgi upplever torra ögon under veckorna efter ingreppet. Som tur är försvinner symptomen efter några månader. SYSTANE® kan användas för att behålla fukt över ögonens yta.

Minskad blinkning

När du blinkar täcks dina ögon med ett nytt lager tårvätska. Normalt blinkar du omkring 5 till 6 gånger per minut. När du upptagen med en aktivitet som kräver visuellt fokus – läsning, skrivning, bilkörning, datoranvändning, TV-tittande etc. – tenderar du att blinka mindre ofta, ibland så sällan som en gång per minut. Såsom en följd av detta tenderar din tårvätska att avdunsta utan att ersättas, vilket kan leda till torra ögon.

Andra hälsotillstånd

I vissa fall kan torra ögon vara resultatet av andra ögon- eller hudtillstånd, bland annat rosacea, bindhinneinflammation (röda ögon), bältros, A-vitaminbrist och blefarit (ögonlocksinflammation). Tidigare skador på ögon eller ansikte, såsom brännskador och strålning, kan också bidra till torra ögon.

Oavsett orsaken till torra ögon, kan SYSTANE® smörjande ögondroppar hjälpa. SYSTANE® är den första konstgjorda tårvätska som enligt kliniska prov minskar både tecken och symptom på torra ögon och omedelbart ger långvarigt skydd.

Högst upp på sidan

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer