Lindra torra ögon

Praktiska tips för lindring

Det finns inget botemedel mot torra ögon, men det finns många olika steg som du kan vidta för att minska symptomen och skydda dina ögon. Dricka vatten, ändra din diet och förändra din miljö kan alla ge lindring mot torra ögon, liksom användning av tårsubstitut såsom SYSTANE® smörjande ögondroppar. Om du tror att du kanske har torra ögon, ska du tala med din läkare och prova SYSTANE® smörjande ögondroppar.


Om du tror att du upplever symptom på torra ögon, ska du beställa tid hos din ögonläkare så snart som möjligt. Det finns ingen bot mot torra ögon, men du och din läkare kan tillsammans diskutera en behandlingsplan för lindring av torra ögon.

Nedan hittar du några grundläggande livsstilsändringar som kan hjälpa dig att lindra eller förebygga vissa symptom på torra ögon.

  • Blinka oftare
  • Vila dina ögon
  • Behandla bakomliggande orsak
  • Undvik droppar mot ”röda ögon”
  • Ät mer fisk
  • Anpassa till svåra miljöer
  • Drick vatten
  • Använd SYSTANE® smörjande ögondroppar

Kom ihåg att dessa endast är förslag och att du först ska diskutera alla behandlingsalternativ med din läkare.

Blinka oftare

Vid fokusering på en uppgift, oavsett om det är läsning, bilkörning eller datoranvändning tenderar man att blinka betydligt mindre ofta än normalt, vilket undanhåller ögonen en fräsch tårfilm. Genom att medvetet anstränga sig att blinka oftare, cirka var 10:e sekund eller så, kan en viss lindring av torra ögon uppnås.

Vila dina ögon

På samma sätt kan en kort vilopaus hjälpa dem att avvärja symptomen på torra ögon t.ex. när du fokuserat för länge på en uppgift och dina ögon känns trötta och obehagliga, Slut ögonen under några minuter, sätt på varma kompresser – dessa små steg kan göra en stor skillnad. Se till att du undviker att gnugga ögonen, eftersom detta faktiskt kan göra symptomen värre.

Behandla bakomliggande orsak

Torra ögon är ofta ett resultat av andra bakomliggande ögonrubbningar eller medicinska problem. Genom att åtgärda dessa problem kan du hitta lindring för torra ögon. Din ögonläkare eller husläkare kan hjälpa till att diagnostisera dessa tillstånd och ta fram behandlingsalternativ. Om du känner till några tidigare tillstånd ska du låta läkaren veta det i förväg.

Dessutom ska du informera din läkare om alla läkemedel som du tar, både på recept och receptfria. Om ett läkemedel är orsak till torra ögon, måste du och din vårdgivare bestämma om läkemedlets fördelar uppväger biverkningen med torra ögon. Byte av läkemedel eller dosering kan hjälpa till att avhjälpa symptomen, men ändra aldrig eller avbryt en medicinering utan att tala med din läkare först.

Dessutom, om du använder kontaktlinser, låt din ögonläkare veta det, eftersom de kanske vill att du byter till en annan typ av lins eller använder dina linser under kortare tidsperioder.

Undvik droppar mot ”röda ögon”

Vissa ögondroppar kan tillfälligt ta bort rödheten från dina ögon, men lindrar inte alltid de andra symptomen på torra ögon. Dessutom kan du utveckla en tolerans mot dessa droppar, så att de blir mindre effektiva, vilket skapar en ”boomerangeffekt” då dina ögon faktiskt blir ännu rödare när dropparna nötts bort.

SYSTANE® smörjande ögondroppar har kliniskt visat sig ge lindring av torra ögon, genom att minska både tecken (vilka en ögonläkare kan mäta) och symptom (det som du känner och upplever) på torra ögon.

Ät mer fisk

Undersökningar har visat att regelbundet intag av omega-3-fettsyror – som är vanligt förekommande i fet fisk med mörkt kött såsom lax, sill, makrill, ansjovis, sardiner och tonfisk – kan hjälpa till att minska förekomsten av torra ögon, särskilt hos äldre kvinnor. Inte förtjust i fisk? Linfröolja är också en bra källa till dessa fettsyror.

Anpassa till svåra miljöer

Sol, vind. värme, damm, rök och torr luft kan alla bidra till symptom på torra ögon. Utomhus kan solglasögon hjälpa till att blockera en del av dessa komponenter och skydda dina ögon mot irritation Inomhus kan ett luftfilter ta bort damm och andra irriterande ämnen ur luften, medan en luftfuktare kan tillföra fukt till luft som är för torr, och kan förebygga att din tårvätska avdunstar så snabbt. Undvik fläktar och hårtorkar när du kan och avstå från att röka om det är möjligt.

Drick vatten

Vattenbrist kan bidra till torra ögon, eftersom din kropp kanske inte kan tillhandahålla tillräckligt med fukt för att producera tårvätska. Att dricka vatten och andra vätskor kan underlätta återställningen av en del av fukten1. Den normala rekommendationen är 2 liter vatten per dag, men nästan alla vätskor kan hjälpa, t.ex. fruktjuice och vegetariska juicer och mjölk. Se bara till att undvika urindrivande medel såsom alkohol och koffein.

Använd SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar kan ge omedelbar, långvarig komfort samt skydd mot symptom på torra ögon.

Tillbaka till början

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer