Förstå torra ögon

Symptom vid torra ögon

Trots att torrhet är det mest tydliga symptomet, kan syndromet torra ögon även få dina ögon att kännas trötta, grusiga, vattniga eller ljuskänsliga. Tyvärr finns det inget botemedel mot torra ögon, men SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar kan ge långvarig lindring av symptomen på torra ögon. Om du känner att du har torra ögon, ska du tala med din läkare om SYSTANE® ULTRA för att undvika komplikationer på längre sikt.


Torra ögon kan vara svåra att diagnostisera, eftersom det finns många olika möjliga och bidragande orsaker till tillståndet. Dessutom upplever inte alla samma symptom av torra ögon – eller beskriver inte dessa symptom på exakt samma sätt.

Har du märkt något av följande symptom på torra ögon?

 • Ögontorrhet
 • Ögonirritation
 • Kliande ögon
 • Brännande eller stickande ögon
 • Främmande kroppskänsla (som om det är någonting i ögonen)
 • Grusiga ögon
 • Trötta ögon
 • Varierande eller suddig syn
 • Fotofobi (ögonen är känsliga för ljus)
 • Behov av att blinka mer än vanligt
 • Allmän obehagskänsla i ögonen
 • Överflödig tårbildning

Om du upplever ett eller flera av ovanstående symptom, kan du ha torra ögon. För att vara riktigt säker är det dock bäst att besöka din egen ögonläkare.

Hur du än beskriver dem, kan SYSTANE® smörjande ögondroppar enligt kliniska undersökningar minska symptom på torra ögon och omedelbart ger långvarigt skydd och komfort.

Överflödig tårbildning

Du kanske inte associerar att ha alltför mycket tårvätska med torra ögon, men det är ett av de vanligaste symptomen på torra ögon. Om ytan i dina ögon har skadats och inte håller kvar tårvätska som den ska, kan dina tårkörtlar triggas till att producera mer tårvätska för att hjälpa till att spola ögonen.

Komplikationer på lång sikt

Om du tror att du kanske upplever torra ögon är det mycket viktigt att behandla rubbningen så snart som möjligt. Trots att symptomen kan börja med en mild irritation, kan de bli ganska allvarliga. I vissa fall kan även skador på hornhinnan orsakade av torra ögon faktiskt med tiden leda till försämrad syn.

När symptom på torra ögon slår till, ger SYSTANE® smörjande ögondroppar omedelbar komfort och långvarig fuktning vilket skyddar dina ögon mot skador och ger dem en hälsosam miljö i vilken de kan läka.

Tillbaka till början

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer