Förstå torra ögon

Vad är tårar?

Oftast tänker du nog bara på dina tårar när du är ledsen – eller hackar en lök. Men dina tårar arbetar hårt hela tiden för att hålla dina ögon friska och din syn klar. Man kan också tro att tårar är lite mer än saltvatten, men de består faktiskt av en komplex blandning som måste vara i perfekt balans för att hålla dina ögon fuktiga och behagliga. Om den balansen störs kan dina ögon börja kännas torra och irriterade.


1) Tårfilmens struktur

Varje gång du blinkar, sprids ett tunt skikt av tårfilm över hornhinnan. Detta skikt eller denna tårfilm, bildar en skyddande hinna, som smörjer dina ögon och sköljer bort alla främmande kroppar som kan orsaka skada eller skymma din syn.

Tre huvudkomponenter är avgörande vid bildningen av tårfilmen som täcker hornhinnan:

Den största delen av tårfilmen består av en vattenbaserad komponent som kallas tårvätska. Tårvätskan produceras av tårkörteln som sitter på den övre, yttre delen på respektive öga. Den tillför all den fukt som dina ögon behöver för att kännas friska och bekväma.

Utan andra ingredienser skulle tårvätskan snabbt avdunsta från ögat eller rinna bort som tårar. Som tur är, har du normalt ett skikt fett som ett yttersta lager utanför tårvätskan. Fettlagret bildas av fettutsöndrande körtlar som är inbäddade längs kanterna på övre och undre ögonlocken. Fetterna förseglar tårvätskan och förhindrar att den avdunstar alltför snabbt.

Slutligen, under tårvätska, finner du ett skikt av proteiner som kallas muciner. Mucinet skapas av celler på ögonlocken och på ögats yta. Muciner täcker ögat och låter tårvätskan "fästa" på den annars vattenavvisande hornhinnan.

Alla dessa tre skikt är nödvändiga för att skapa en tårfilm för fuktiga, friska ögon. Om något skikt förbrukas kommer tårfilmen inte att kunna täcka dina ögon ordentligt och de känns grusiga och obehagliga .

Tillbaka till början

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer