Förstå torra ögon

Uppsprickning av tårfilm och torra ögon

Tårfilmsskiktet på dina ögon blir allt tunnare och avdunstar. Normalt utgör denna process, känd som tårfilmens uppsprickning, inget problem: ny tårvätska produceras kontinuerligt, och spolas sedan ut genom de små hålen på kanterna av dina ögonlock, och håller din tårfilm fräsch. Blinkning är din kropps automatiska reflex för att sprida ut ny tårfilm över dina ögonglober.

Problem uppstår när kvaliteten eller kvantiteten på din tårfilm ändras. Om du inte producerar en tillräcklig mängd tårvätska – eller tårfilmen spricker upp alltför snabbt, innan du får impulsen att blinka – kan du börja utveckla torra fläckar på ytan av ditt öga. Dessa torra fläckar får dina ögon att kännas obehagliga.


uppsprickning av tårfilm

skadade hornhinneceller

Även om alla komponenter i din tårvätska är normala, kan torra fläckar ändå uppstå på dina ögon under vissa förhållanden. Hornhinnecellerna på ögats yta har mycket känsliga strukturer som låter tårvätskan ”fastna” i ögat. Om dessa strukturer skadas kan tårfimen spricka upp alltför snabbt.

Du kanske inte kan avgöra om du har skadade hornhinneceller, men om dina ögon känns torra eller du har en brännande känsla som ofta beskrivs såsom ”grusiga ögon”, kanske du vill träffa din ögonläkare. Genom att använda en hornhinnefärgningsmetod (en diagnostisk fluorescerande färg) och en slitlampa (en särskild lampa som används för att se dessa fläckar förstorade) kan de fastställa och du har skador på ytan.

Tårvätskespridning

Om du har skador på ytan kan dina hornhinneceller läka snabbare om de är täckta med ett smörjmedel som skyddar dem och håller dem fuktiga. Genom att använda en droppe såsom SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar kan fukten hållas kvar längre på ögat, och hjälper till att lindra den obehagliga känslan av grusiga ögon. Prata med din ögonläkare för mer information om torra ögon.

Tillbaka till början

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer