Förstå torra ögon

Torra ögon och Sjögrens syndrom

Sjögrens sjukdom är en autoimmun sjukdom som normalt orsakar obehaglig torrhet i ögonen. Tyvärr finns det idag inget botemedel mot Sjögrens sjukdom, men det finns steg som du kan vidta för att behandla symptomen som kan uppstå. En tårersättningsvätska som SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar hjälper till att fukta och lindra av torra ögon. Prata med din läkare eller besök sjogrens.org för mer information om Sjögrens sjukdom.


Snabba fakta om Sjögrens syndrom

  • Sjögrens syndrom uppstår när kroppens vita blodkroppar av misstag attackerar de fuktproducerande körtlarna, en inflammation uppstår och körtlarnas produktion av fukt minskar signifikant i både kvantitet och kvalitet.
  • Prevalensen är inte helt känd men man räknar med att omkring 2,5% av alla kvinnor över 50 år lider av sjukdomen men bara knappt 1 % av männen.
  • Den vanligaste åldern för uppkomst av Sjögrens sjukdom är i slutet av 40-årsåldern, men den kan slå till vid vilken ålder som helst.
  • Trots att Sjögrens sjukdom är en av de vanligaste autoimmuna sjukdomarna, blir den ofta odiagnostiserad , eftersom symptomen oftast diagnostiseras och behandlas var för sig.
  • Kännetecknet för Sjögrens syndrom är en allvarlig form av torra ögon, men symptomen kan även omfatta muntorrhet, ledsmärtor och trötthet.
  • Även om torra ögon normalt beror på en minskad produktion av tårvätska eller att tårarna inte stannar kvar på ögonen så länge som de ska, kan ögontorrhet vid Sjögrens sjukdom faktiskt bero på båda faktorerna, och kan göra det mycket mer allvarligt i vissa fall.
  • Det finns inget botemedel mot Sjögrens sjukdom, men symptomen kan i allmänhet behandlas.

Frågor till Fråga din läkare

Om du tror att du har Sjögrens syndrom, bör du kontakta din läkare för en korrekt diagnos. Sjögrens sjukdom kan leda till komplikationer, därför är en tidig diagnos och korrekt behandling avgörande. Sjögrens sjukdom kan vara svår att känna igen, kontrollera därför att din läkare känner till tillståndet. Glöm inte att också berätta om eventuella symptom och de mediciner som du tar.

Klicka här för att ladda ned en PDF med frågor som du kan ställa till din läkare om Sjögrens syndrom och torra ögon.

Hur kan SYSTANE® hjälpa torra ögon

Tyvärr finns det idag inget botemedel mot Sjögrens syndrom. I de flesta fall kan du behandla de enskilda symptomen. Normalt rekommenderas ett Tårersättningsmedel som åtgärd vid torra ögon vid Sjögrens sjukdoms. SYSTANE® omfattar en hel familj med produkter som är bevisad effektiva vid lindring av symptomen av torra ögon.

  • SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar ger komfort och skydd vid symptom av torra ögon - nu med en bättre långtidsverkan, så att du inte behöver droppa lika ofta.
  • Om du regelbundet måste ta droppar bör du prova SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel. Dessa engångspipetter erbjuder fukt och skydd utan konserveringsmedel.
  • Du kan skydda dina ögon mot torrhet under dagen, men hur är det när du sover? För att hålla dina ögon fuktiga och skyddade hela natten, använder du SYSTANE® GEL DROPS smörjande ögondroppar innan du går till sängs.

Sjögren's Syndrome Foundation (Stiftelsen Sjögrens syndrom)

Under mer än 25 år har Stiftelsen Sjögrens syndrom ägnat sig åt att förbättra livet för patienter med Sjögrens syndrom – ökat medvetenheten, tillhandahållit utbildning och ivrat för forskning efter ett botemedel. SYSTANE® är stolt över att stödja stiftelsen och uppmuntrar dig att lära mer och bli engagerad.

Besök sjogrens.org för mer information om Sjögrens syndrom eller för att bli medlem i stiftelsen.

Tillbaka till början

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer