Berättelser om lindring

Helen, 55*

Jag har haft artrit under många år. Nyligen har jag tillsammans med mina ledsmärtor börjat känna en smärtsam torrhet i munnen och ögonen. Jag talade med min läkare som kände igen mina symptom, ett tecken på ett tillstånd som kallas Sjögrens syndrom. I detta allvarliga fall av torra ögon rekommenderade han SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar för att ge komfort och fukt som varar länge.


För några år sedan fick jag diagnosen ledgångsreumatism. Det visade sig att det bara var början på mina problem. Under de sista månaderna började jag märka en ovanlig torrhet i munnen och ögonen. Först trodde jag att det bara berodde på miljön – jag bor ju trots allt i sydväst – och försökte dricka mer vatten.

Allt efter som tiden gick blev torrheten bara värre och värre, den började bli ganska odräglig – särskilt för mina ögon. Jag kunde dricka vatten tills det kom ut ur öronen, men kunde ändå inte hålla mina ögon fuktiga. Det gick så långt att jag knappt kunde tänka på något annat! Den grusiga, brännande känslan ville bara inte försvinna.

Nästa gång som jag besökte min reumatolog berättade jag om min torrhet i mun och ögon. Var detta en biverkning av min medicinering? Varför försvann det inte?

Min läkare verkade bekymrad och gjorde några tester. Han talade om för mig att min mun- och ögontorrhet som jag upplevde – och även mina ledsmärtor – alla kunde ha samma orsak, ett autoimmunt tillstånd som kallas Sjögrens syndrom.

Jag hade aldrig tidigare hört talas om Sjögrens syndrom, men min läkare sa att så många som cirka 200 000 svenskar är påverkade av det, de flesta kvinnor i min ålder. Han förklarade att hos personer med Sjögrens så attackerar de vita blodkropparna av misstag vissa fuktproducerande körtlar i kroppen, vilket leder till obehaglig torrhet. Även om de vanligaste symptomen på Sjögrens är torrhet i mun och ögon, kan det också leda till ledsmärtor och trötthet.

Jag gjorde om testerna och det verkade som om jag faktiskt hade Sjögrens syndrom. Nåväl, det var ju knappast vad jag kallar goda nyheter, men nu visste jag till slut vad jag hade att tampas med. Eftersom symptomen är lätta att förväxla med andra tillstånd, kan det vara svårt att känna igen Sjögrens. Och som jag ser det är det bättre att veta än att inte göra det.

Det finns för närvarande inget botemedel för Sjögrens syndrom, men min reumatolog berättade att det fanns saker som jag kunde göra åt symptomen. Han skulle naturligtvis fortsätta att hjälpa mig med mina ledsmärtor, men han rekommenderade att jag skulle gå till tandläkaren för min muntorrhet och till en oftalmolog för mina torra ögon. Under tiden rekommenderade han att jag skulle använda SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar för att hålla mina torra ögon smorda och komfortabla.

När jag pratade med min ögonläkare så rekommenderade hon också SYSTANE® ULTRA. Hon sa att SYSTANE® ULTRA ger fukt och skydd under lång tid och hjälper till att lindra symptomen på torra ögon.

Jag provade SYSTANE® ULTRA och fick till slut lite lindring för mina torra ögon. Jag använder det de flesta dagar, även när mina ögon inte känns obehagliga, bara för att vara säker på att jag kommer att fortsätta känna mig bra.

Detta är min egen berättelse. SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar kanske inte fungerar för alla, men den har hjälpt mig och den kanske kan hjälpa dig.

*Inspirerad av verkliga erfarenheter.

Tillbaka till början

SYSTANE®-familjen

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA

SYSTANE® ULTRA smörjande ögondroppar erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon med förlängt skydd och omedelbar komfort.

Läs mer
SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel

SYSTANE® ULTRA utan konserveringsmedel erbjuder en högpresterande behandling för torra ögon i praktiska engångspipetter – perfekta för känsliga ögon!

Läs mer
SYSTANE® GEL Drops

SYSTANE® GEL Drops

Systane® Gel Drops skapar en starkare, gel-liknande bandage på ögat för de gånger då du behöver mer skydd mot allvarliga torra ögon symtom.

Läs mer
SYSTANE® BALANCE

SYSTANE® Balance

SYSTANE BALANCE smörjande ögondroppar är specifikt anpassat för patienter med torra ögon orsakat av Gland Dysfunction (MGD) – som ofta leder till lipidbrist i tårfilmen och är en vanlig orsak till torra ögon.

Läs mer
SYSTANE® LID WIPES

SYSTANE® Lid Wipes

Använd SYSTANE® Lid Wipes för borttagning av ögonmake-up och skräp i ögonen. Dessa förfuktade, individuellt förpackade sterila våtservetter är hypoallergena och milda för ögonen.

Läs mer